gehoor

Zo kan jij je oren beschermen

Als je gehoor eenmaal beschadigd is, is het voorgoed verdwenen. Daarom willen we jouw gehoor beschermen. Het is van belang om vroegtijdige diagnose op te stellen. Wacht niet tot het te laat is om te beginnen met het beschermen van uw oren! Hier zijn negen gemakkelijke manieren om uw oren en uw gehoorgezondheid te beschermen.

Gebruik oordopjes rond harde geluiden

Clubs, concerten, grasmaaiers, kettingzagen en andere geluiden die u dwingen om te schreeuwen, zodat de persoon naast u uw stem kan horen, creëren allemaal gevaarlijke geluidsniveaus. Oordopjes zijn handig en gemakkelijk te verkrijgen. U kunt zelfs een paar oordoppen op maat laten maken door uw plaatselijke audicien voor bijvoorbeeld gehoorbescherming schietsport.

Ongeveer 30% van de Nederlanders heeft gehoorverlies als gevolg van geluidsoverlast door luidruchtige werk- of vrijetijdsomgevingen.

Oordopjes voor muzikanten zijn op maat gemaakte oordopjes met filters die iemand in staat stellen om gesprekken en muziek te horen, maar die toch schadelijke geluidsniveaus verminderen en tegelijkertijd de kwaliteit van het oorspronkelijke geluid zo goed mogelijk behouden.

Geef uw oren de tijd om te herstellen

Als u voor langere tijd aan harde geluiden wordt blootgesteld, zoals bij een concert of een bar, hebben uw oren tijd nodig om te herstellen. Als het kan, ga dan om de zoveel tijd vijf minuten naar buiten om ze te laten rusten.

Bovendien hebben onderzoekers ontdekt dat je oren gemiddeld 16 uur rust nodig hebben om te herstellen van een luidruchtig avondje uit.

Stop met het gebruik van wattenstaafjes in uw oren

Het is gebruikelijk dat mensen wattenstaafjes gebruiken om was uit hun gehoorgang te verwijderen, maar dit is zeker niet aan te raden. Een beetje was in je oren is niet alleen normaal, maar ook belangrijk. De oren zijn zelfreinigende organen, en de was voorkomt dat stof en andere schadelijke deeltjes het kanaal binnendringen. En als je iets in je gehoorgang inbrengt, riskeert het dat gevoelige organen zoals het trommelvlies van je oor beschadigd raken.

Als u overtollige was heeft, kunt u de gehoorgang met een vochtige handdoek voorzichtig schoonmaken. U kunt ook gebruik maken van een oplossing voor het verwijderen van oorsmeer in de loop van een paar nachten. Dit verzacht de oorsmeer, zodat deze uiteindelijk vanzelf uit de gehoorgang stroomt. De beste oplossing is altijd om een professionele mening en zorg te vragen als dat mogelijk is.

Beheer stressniveaus

Stress en angst zijn in verband gebracht met zowel tijdelijke als permanente tinnitus (een spook in de oren). Hoge stress zorgt ervoor dat uw lichaam in de vecht- of vliegmodus komt, wat een instinctieve reactie is die uw lichaam vult met adrenaline om u te helpen vechten of te vluchten voor gevaar. Dit proces zet veel druk op je zenuwen, bloedstroom, lichaamswarmte en meer. Vaak wordt gedacht dat deze druk en stress zich in je binnenoor kunnen verplaatsen en kunnen bijdragen aan de symptomen van tinnitus.

Houd uw oren droog

Overtollig vocht kan bacteriën de gehoorgang binnendringen en aanvallen. Dit kan leiden tot oorontstekingen van de zwemmer of andere soorten oorontstekingen, die gevaarlijk kunnen zijn voor uw gehoorvermogen. Zorg ervoor dat u uw oren na het baden of zwemmen voorzichtig met een handdoek droogt. Als u water in het oor voelt, kantelt u uw hoofd opzij en trekt u licht aan de oorlel om het water eruit te halen.

U kunt er ook voor zorgen dat uw oren droog en gezond blijven door gebruik te maken van op maat gemaakte oordopjes, die het binnendringen van water in de gehoorgang blokkeren. Ze zijn geweldig voor zowel volwassenen als kinderen, en ze doen wonderen in het voorkomen van het oor van zwemmers. Maak een afspraak met uw plaatselijke audicien om u aan te passen.

Scroll naar boven