Wat is de ziekte MS en wat kunnen we er tegen doen

Multiple sclerose, of MS, is een langdurige ziekte die uw hersenen, ruggenmerg en de optische zenuwen in uw ogen kan aantasten. Het kan problemen veroorzaken met het zicht, het evenwicht, de spiercontrole en andere fundamentele lichaamsfuncties.

De effecten zijn vaak verschillend voor iedereen die de ziekte heeft. Sommige mensen hebben milde symptomen en hebben geen behandeling nodig. Anderen zullen moeite hebben om zich te verplaatsen en dagelijkse taken uit te voeren.

Oorzaken van MS

Artsen weten niet zeker wat de oorzaken van MS zijn, maar er zijn veel dingen die de ziekte waarschijnlijker maken. Mensen met bepaalde genen kunnen een grotere kans hebben om de ziekte te krijgen. Roken kan ook het risico verhogen.

MS treedt op wanneer uw immuunsysteem een vet materiaal aantast dat myeline wordt genoemd en dat om uw zenuwvezels heen wordt gewikkeld om ze te beschermen. Zonder deze buitenste schil raken uw zenuwen beschadigd. Er kan zich littekenweefsel vormen.

Gerelateerd: Hoe kan jij geld besparen in je studententijd

Sommige studies suggereren dat vitamine D, die u kunt krijgen van zonlicht, uw immuunsysteem kan versterken en u kan beschermen tegen MS. Sommige mensen met een grotere kans op het krijgen van de ziekte die naar zonnigere gebieden verhuizen, lijken hun risico te verlagen.

Sommige mensen kunnen MS krijgen nadat ze een virusinfectie hebben gehad – zoals het Epstein-Barr virus of het menselijke herpesvirus 6 – waardoor hun immuunsysteem niet meer normaal werkt. De infectie kan de ziekte veroorzaken of een terugval veroorzaken. Wetenschappers bestuderen het verband tussen virussen en MS, maar ze hebben nog geen duidelijk antwoord.

Behandeling tegen MS

Er is op dit moment geen genezing voor MS, maar een aantal behandelingen kunnen uw gevoel verbeteren en ervoor zorgen dat uw lichaam goed blijft werken. Als je een bijdrage wilt leveren aan de ontwikkelingen van een genezing voor MS kan jezelf ook veel dingen doen voor een verschil, bijvoorbeeld met inzamelingsacties zoals deze inzamelactie van Marcel van Hooijdonk.

Uw arts kan u ook geneesmiddelen voorschrijven die het verloop van de ziekte kunnen vertragen, aanvallen kunnen voorkomen of behandelen, uw klachten kunnen verlichten of u kunnen helpen bij het beheersen van de stress die de aandoening kan veroorzaken.

Scroll naar boven