Waarom moet je een tandarts worden

Of het nu gaat om het bieden van preventieve zorg, het leveren van tandheelkundige restauratieprocedures, het elimineren van pijn of het corrigeren van de dento-gezichtsuitstraling, vaak in één enkel bezoek, kan de tandarts de tevredenheid, het voorrecht en de vreugde ervaren van het positief veranderen van het leven van een patiënt door het herstellen van de mondgezondheid.

Wees onafhankelijk

Tandartsen hebben de mogelijkheid om direct na de tandheelkundige opleiding een eigen bedrijf te hebben. Dit geeft hen veel zelfstandigheid en stelt hen in staat om hun eigen zakelijke en carrièredoelen te bepalen.

Verdien een goed salaris.

In 2014 was het gemiddelde netto-inkomen voor een onafhankelijke particuliere huisarts die zijn of haar praktijk geheel of gedeeltelijk bezat 121.220 en 231.540 euro voor tandartsspecialisten. Inkomsten variëren over het hele land en zijn afhankelijk van het type praktijk.

Kies uit een aantal carrièremogelijkheden.

Terwijl 80% van de afgestudeerden van de tandheelkundige school naar de privépraktijk in de algemene tandheelkunde gaat, biedt het beroep een breed scala aan klinische, onderzoeks- en academische mogelijkheden voor zowel pas afgestudeerden als tandartsen in elk stadium van hun carrière.

Behoud van een flexibele levensstijl.

Omdat er een aantal verschillende carrière en praktijk opties in de tandheelkunde, kunnen beoefenaars kiezen wat voor soort levensstijl ze zullen leiden en vaak welke uren en dagen ze zullen werken.

Vorm de toekomst van de mondzorg.

Naast de klinische praktijk kan de tandarts in Zoetermeer ook een belangrijke bijdrage leveren aan de toekomstige richting van de mondverzorging door zich bezig te houden met tandheelkundig onderwijs en onderzoek. Tandheelkundige opvoeders hebben de mogelijkheid om de tandheelkundige school curriculum en de professionele rol van de tandarts vorm te geven door zich te vestigen als lid van de faculteit in de tandheelkundige opleiding. Als tandheelkundig onderzoeker maakt de tandarts gebruik van de meest geavanceerde technieken en technologieën en past hij de meest geavanceerde wetenschappelijke bevindingen toe om het beroep vooruit te helpen door nieuwe orale gezondheidsverschijnselen te ontdekken of een oplossing te zoeken voor een groot aantal orale gezondheidsproblemen.

Wees gerespecteerde leden van de gemeenschap.

Tandartsen worden zeer gewaardeerd door de gemeenschappen die zij dienen voor hun bijdrage aan de algemene gezondheid van het publiek en hun streven om het leven van de mensen om hen heen te verbeteren.

Wees creatief in het dagelijkse werk.

Tandheelkunde wordt vaak een kunst genoemd. Het vereist een beheersing en techniek die uniek is voor het beroep. Tandheelkunde is grotendeels gebaseerd op het behoud van een goede mondgezondheid. Een groot deel van de tandheelkunde bestaat uit het herstellen van tanden en het maken van een mooie glimlach, die de patiënt graag aan anderen laat zien.

Werk als onderdeel van een team.

Hoewel de tandarts vaak wordt geportretteerd als “de enige behandelaar”, is de tandheelkunde in de praktijk een teamgericht beroep. Of het nu het tandheelkundig team (mondhygiënist, assistent en laborant) is dat met de patiënt samenwerkt om de restauratie en het onderhoud van de mondhygiëne te waarborgen, of de rol van de tandarts in een interprofessioneel team, dat samenwerkt met andere gezondheidsprofessionals om de algehele gezondheid te verbeteren, de tandarts krijgt veel voldoening als een primaire teamspeler.

Scroll naar boven