Waarom een scherpe mes beter is en waarom je moet leren slijpen

Scherpe messen hebben minder brute kracht nodig om te snijden dan doffe messen. Minder brute kracht betekent minder schade aan het voedsel, wat u gemakkelijk kunt zien als u goed kijkt naar de snede. Gevoelige ingrediƫnten, zoals kruiden, zullen er langer verser uitzien als u ze netjes doorsnijdt, terwijl een saai mes meer van de cellen rond de snede zal verpletteren, wat uiteindelijk de verwelking en verkleuring versnelt. Maar meer dan dit, een saai mes vertraagt u, terwijl een scherp mes de voorbereiding gemakkelijker en aangenamer maakt.

Leren slijpen

Een set waterstenen voor het slijpen van uw messen kost ongeveer evenveel als een goed mes van Santoku. Wij vinden dit een goede investering omdat een hele set dure maar saaie messen nutteloos is. Een paar rondes bij een slijperij kost meer dan een set stenen, en de stenen moeten je een leven lang meegaan.

Slijpen gaat snel

Het is niet moeilijk of tijdrovend om een mes te slijpen. Hier is een snelle demonstratie van hoe snel en gemakkelijk het kan zijn om een saai mes te herstellen zodat het haarscherp is.

Leren slijpen geeft jouw vrijheid

Wanneer u uw messen zelf slijpt, kunt u de schuine kant van de snijkant controleren, afhankelijk van hoe u een bepaald mes gebruikt. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een brede hoek van 55 graden aan te brengen op de zijkanten van een stevig koksmes voor een taai, duurzaam lemmet dat goed geschikt is om te hakken. Of voor een fijn snijmes kunt u de rand aan elke kant aanscherpen tot een ondiepe hoek van 25 graden. Zo’n lemmet is fragiel, maar snijdt gemakkelijk door het voedsel heen.

Door zelf te slijpen, kunt u ook zelf bepalen hoe fijn u de snijkant slijpt. Als u berucht en lastig voedsel snijdt, zoals bijvoorbeeld zeer rijpe tomaten, vermijdt u misschien dat u de rand slechts tot een korreltje van 5000 fijn gepolijst wordt. Onder de microscoop bekeken, zal zo’n mes meer gekartelde pieken en dalen hebben om de gladde schil van een tomaat vast te houden. In principe laat u uw mes achter met een groter aantal microvertandingen om te helpen bij het snijden en voor duurzaamheid te zorgen.

Conclusie

Een scherpe mes is voorspelbaar. Wanneer het mes toeslaat of over het oppervlak van het voedsel wordt getrokken, glijdt het niet uit. Dit maakt het gemakkelijk om te controleren hoe het mes door het voedsel beweegt, zodat je controle hebt over je hakken of snijden. Een saai mes glijdt uit, waardoor de controle moeilijk wordt en het risico toeneemt dat het in je vinger glijdt. Met een saai mes is het slechts een kwestie van tijd totdat je jezelf slecht snijdt. Leer daarom slijpen, het is een vaardigheid die te handig is om niet te leren.

Scroll naar boven