Top 3 voordelen van liefdadigheidsgiften en -donaties

Het feit dat het geven van liefdadigheid kan helpen om uw belastingdruk te verminderen is bekend, vooral als u in een hoge positie verkeert. Maar de voordelen van het geven gaan veel verder dan belastingvoordelen.

Natuurlijk kan het geven een uitdaging zijn – vooral als het geld krap is. Immers, uw inkomen kan net zo gemakkelijk naar een spaarfonds voor uw kinderen, een broodnodige vakantie of zelfs een nieuw paar schoenen gaan. Maar of u nu geïnteresseerd bent in de belastingvoordelen of onbaatzuchtige motieven hebt – of een beetje van beide – u kunt uiteindelijk veel meer terugkrijgen dan u geeft wanneer u waardevolle spullen, koud hard geld of zelfs uw tijd aan uw favoriete doelen schenkt. In feite wegen de emotionele, sociale, psychologische en financiële voordelen van het geven van liefdadigheid vaak op tegen de voldoening van het spetteren op jezelf of je familie.

Wilt u Greenpeace opzeggen? Klik dan hier.

Activeer het beloningscentrum in uw hersenen

Een studie van een professor van de Universiteit van Oregon en zijn collega’s toont aan dat liefdadigheidsbijdragen een reactie in de hersenen creëren die een door drugs en andere prikkels geactiveerde reactie nabootst. Deze reactie ontlokt een golf van dopamine en endorfine die als “hedonisch” en belonend worden ervaren. Liefdadig geven kan prettig aanvoelen in de diepste delen van je fysiologie – meer dan een nachtje in de stad of een nieuwe outfit.

Verbeteren van de tevredenheid in het leven

Een Duitse studie levert ruimschoots bewijs dat mensen die meer geven aan anderen – zowel in tijd als in middelen – meer voldoening in het leven ervaren dan mensen die dat niet doen. Sterker nog, gemeenschappen van mensen met een hoog niveau van geven hebben de neiging om meer voldoening te tonen binnen de gemeenschap dan groepen mensen die niet royaal geven. In wezen ga je gelukkiger zijn in je gemeenschap als die bestaat uit mensen die aan elkaar geven.

Voel je gelukkiger

Terwijl levenstevredenheid één ding is, is algemeen geluk een ander. In een studie van professoren aan de Universiteit van Missouri – Columbia en de Universiteit van Californië – Riverside, hebben mensen die aan anderen gaven de neiging om veel hoger te scoren op gevoelens van vreugde en tevredenheid dan individuen die niet aan anderen gaven.

Lees ook: Redenen waarom een overheidsbaan leuk is

 

Scroll naar boven