nvt
mami kids baby en kinderaccessoires

Loslaten doe je zo!

Loslaten doe je zo!

Loslaten doe je zo!

Nog een paar dagen en dan beginnen in onze regio de scholen weer. Onze oudste dochter mag dan naar groep 3. Niet alleen zij vind dit erg spannend, maar wij als ouders ook!
De vertrouwde kleuterschool ligt achter haar en ze gaat weer een nieuwe fase van haar leven in. Voor ons als ouders betekent dit ook weer “het meer loslaten” van je kind. “Ze wordt groot” zeggen we vaak tegen elkaar. Af en toe is dat loslaten best moeilijk, al zeg ik het zelf, maar ook goed voor ons allemaal. Pedagoge José Sagasser schreef een mooi artikel over ‘loslaten’ in het tijdschrift Ouders van nu.   
 
Loslaten, zo doe je dat
 
 
                                        
Het begint al direct na de bevalling: je krijgt je kind op je buik gelegd en het liefst zou je hem nooit meer loslaten. Toch is loslaten een rode draad door de hele opvoeding. Op welke momenten krijg je ermee te maken en hoe ga je ermee om? Pedagoog José Sagasser geeft tips.
 
Loslaten doe je op het moment dat je kind een overgang maakt. Sommige moeders vinden het lastig om met die overgangen om te gaan.
KLEINE MOMENTJES
“In feite ben de hele dag door aan het loslaten: de eerste keer alleen de trap op of zelf met een schaar knippen. Dat zijn kleine momentjes en daarop kun je je niet altijd voorbereiden,” weet José. “Je ziet dat ouders daar heel verschillend op reageren. Beschermende ouders willen alles beveiligen, maar op een gegeven moment werkt dat niet meer. Andere ouders laten hun kind zijn gang gaan.”
MIDDENWEG
Volgens José is het de kunst een middenweg te vinden. “Je moet je kind loslaten om hem de dingen te laten doen die hij moet doen om volwassen te worden. Als een kind nooit eens lekker vies mag worden of nooit naar buiten mag, mist hij iets.” Je kunt voorkomen dat je te beschermend wordt door te kijken hoe anderen het doen: “Is jouw kind het enige dat niet op de glijbaan mag, dan moet je daar misschien eens over nadenken. Je kunt elkaar daar als partners ook in helpen. Vind jij de glijbaan eng, dan laat je je partner meegaan naar de speeltuin”.
MIJLPALEN
Behalve die kleine momentjes zijn er ook een aantal grote mijlpalen die bij bijna ieder kind terugkomen:
Opvang
Als je na je zwangerschapsverlof weer aan het werk gaat bijvoorbeeld. Dat kan moeilijk zijn omdat je baby de fles niet wil of omdat je niet voldoende vertrouwen hebt in de oppas.
José raadt aan bij jezelf na te gaan of je er wel aan toe bent om weer te gaan werken. “Als jij eigenlijk nog niet wilt, kan je baby daarop reageren. Onderzoek waarom je er nog niet aan toe bent, zodat je een goede oplossing kunt vinden. Je kunt tijdelijk minder gaan werken of wat meer thuiswerken. Het helpt ook om op tijd op zoek te gaan naar oppas, zodat je die goed leert kennen en je kind alvast kan wennen.”
Uit logeren
Ook de eerste vakantie zonder kind is voor veel moeders een flinke mijlpaal. Wat als je kind ’s nachts wakker wordt en je bent er niet? José: “Als een baby doorslaapt, kan hij ’s nachts zonder jou. Is hij gewend de fles van een ander te krijgen, dan kun je ook best eerder weg.” Het helpt als je kind van jongs af aan gewend is aan meerdere opvoeders, zoals bijvoorbeeld zijn oma. Is je kind alleen jou gewend, dan kun je hem voorbereiden door de oppas alvast een paar keer langs te laten komen of een nachtje te oefenen.
Peuterspeelzaal
Kinderen kunnen heftig reageren op de overgang naar de peuterspeelzaal. Misschien hebben ze er van tevoren zin in, maar als ze merken dat jij weggaat, kan het een drama worden. “Dat vinden ouders vaak heel moeilijk. Spreek met de leiding af dat ze je op de hoogte houden van hoe het gaat. Meestal is het verdriet snel over als je weg bent en als je dat weet, is het makkelijker om het los te laten. Blijf je het moeilijk vinden, dan kun je het wegbrengen aan je partner overlaten. Begint je peuter thuis al te roepen dat hij niet wil, ga daar dan niet teveel op in. Probeer hem er ook niet van te overtuigen hoe leuk het er is. Hij hoeft het niet leuk te vinden, maar het is wel iets dat er gewoon bij hoort.”
Basisschool
Nog zo’n grote overgang is die naar de basisschool. José: “Je laat je kind die school binnengaan en daar komt-ie de komende jaren niet meer uit. De dag begint met spitsuur en ineens is het huis leeg. Vooral als je alleen een kleuter hebt of als je kleuter de jongste is, kunnen ouders ineens die leegte voelen. Tenminste, op de dagen dat ze niet werken”. Voor dat veranderende ritme moet je een oplossing vinden en dat kun je al van tevoren doen zegt José: “Bijvoorbeeld door van tevoren een activiteit te regelen voor de tijd dat je kind op school zit”.
GEVOEL
Waar het volgens José op neerkomt is kijken naar je kind en jezelf: “Volg je je gevoel, dan heb je je handleiding. Er zijn vreselijk veel manieren om je kind op te voeden en je doet het niet snel fout, maar als je iets tegen je gevoel in doet, dan klopt er iets niet”.
 
Bron: pedagoge José Sagasser in Ouders van nu
 

reacties op “Loslaten doe je zo!

Geen reacties

Plaats een reactie

Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
SLUITEN