nvt
mami kids baby en kinderaccessoires

Wat leert een kind van puzzelen?

Wat leert een kind van puzzelen?

Wat leert een kind van puzzelen?

Op het kinderdagverblijf, peuterspeelzaal en school kun je er niet omheen. Heel veel puzzels in de kast. Maar waarom eigenlijk?

Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Zodra jouw dreumes de stukjes kan vasthouden, kan de uitdaging beginnen! Misschien lukt het nog niet om het puzzelstukje in het juiste vakje te krijgen, maar er kan wel al mee gespeeld worden. Sommige puzzels zijn daar speciaal voor gemaakt, ze hebben extra dikke puzzelstukken die in een handomdraai veranderen van puzzelstukje in auto, dier of poppetje. Het fantasiespel kan beginnen! 
Wat jouw kleintje niet weet, is dat er ook veel gebeurt in de ontwikkeling van de fijne motoriek. "Hoe pak je zo'n stukje nu het beste vast? Welke hand pakt het makkelijkst? Hoe leg ik het stukje gemakkelijk in de juiste positie?" Puzzelen draagt hier allemaal aan bij.

Zodra het kind doorheeft dat de stukjes precies in een bepaald vakje passen, is er een moment van trots! "Ja, succes!"
Vanaf dit moment wordt ook het oplossingsgericht denken ontwikkeld. "Het stukje past niet direct, maar als ik het een kwartslag draai, misschien wel." 
Andere eigenschappen die een kind ontwikkelt bij het maken van puzzels zijn: ordenen, waarnemen, sorteren, concentratie en doorzettingsvermogen.
Zodra de makkelijke puzzels geen inspanning meer kosten, wordt het tijd voor een niveau hoger.
Denk hierbij aan inlegpuzzels met meer stukjes, legpuzzels of vormenpuzzels. 
Een leuke variant hierop is een houten puzzel die in willekeurige puzzelstukken is verdeeld. Een voorbeeld hiervan is de houten puzzel Politieauto of Brandweerauto. Dit is een aanrader voor de peuter die gewone inlegpuzzels ondertussen kan dromen.

Zoals je leest, puzzelen is een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van vele eigenschappen. 
Maar het belangrijkste is toch wel: Puzzelen is een leuke, ontspannende activiteit om samen met jouw kind te doen!

reacties op “Wat leert een kind van puzzelen?

Geen reacties

Plaats een reactie

Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
SLUITEN