Hoe zorgt winkelen ervoor dat je je beter voelt?

Als je wel eens bent gaan winkelen wanneer je je verdrietig of gestrest voelde, weet je misschien nog hoe jouw stemming verbeterde toen je iets ging etaleren of kopen. Zorgt winkeltherapie er echt voor dat je je beter voelt?

Veel mensen zien winkeltherapie als verspilling. Maar er kunnen psychologische voordelen zitten aan shoppen.

Het helpt je het gevoel te hebben dat je alles onder controle hebt

Droefheid wordt meestal geassocieerd met het gevoel dat je geen controle hebt over wat er in je leven gebeurt. Deskundigen zeggen dat het maken van keuzes tijdens het winkelen jouw gevoel van controle over jouw leven kan herstellen.

Uit een onderzoek is gebleken dat het kopen van dingen die je leuk vindt – zoals Crocs – tot 40 keer effectiever kan zijn om je een gevoel van controle over je leven te geven in vergelijking met niet winkelen.

Brengt geluk

Een bezoek aan een winkel of zelfs online rondkijken kan je een emotionele en psychologische boost geven.

Anticiperen op de mogelijkheid van een traktatie of beloning maakt een hormoon genaamd dopamine vrij in je hersenen. Dit zorgt ervoor dat je je goed voelt. Dopamine zorgt ervoor dat je manieren wilt blijven vinden die je een goed gevoel geven.

Soms hoef je niet eens iets te kopen om je beter te voelen. Door te gaan windowshoppen of een online winkelwagentje te vullen, kun je een spannende emotionele reis maken.

Afleiding

Je huis uit gaan en gaan winkelen kan een afleiding zijn van datgene waardoor je je verdrietig voelt.

De helder verlichte en kleurrijke displays in de winkels kunnen je weghalen uit je eigen realiteit. Dit werkt ook bij online winkelen. De aantrekkelijk samengestelde online producten kunnen je afleiden van je verdriet.

Sociale interactie

Winkelen brengt je uit huis en in een winkelcentrum met andere mensen. In een onderzoek hebben deelnemers alleen gewinkeld, maar de handeling van het winkelen gaf hen een band met de samenleving.

Sparen kan therapeutisch zijn

De daad van het sparen voor een item kan je iets geven om naar uit te kijken. Dit resulteert in een vrijgave van dopamine na verloop van tijd.

Lees ook: 2 voordelen van Kerastase shampoo

Scroll naar boven