Hoe werkt bobsleeën precies?

Het winnen van een bobslee-race begint lang voor de push-off stretch – het begint met het ontwerp van een snelle, efficiënte bobslee. Een goede bobslee moet profiteren van de fysieke krachten die hem helpen versnellen, en hij moet de krachten die hem vertragen tot een minimum beperken. Kijk naar naar hoe Noorman het deed tijdens zijn race in de Olympische Spelen.

De acceleratie door de zwaartekracht is voor alle bobsleeën in de race gelijk – het is de fysieke constante van 9,8 meter per seconde in het kwadraat. Slepen, wrijving en momentum, daarentegen, variëren allemaal op basis van het bobslee-ontwerp en kunnen invloed hebben op de mate waarin de bobslee daadwerkelijk versnelt. Het sterkste, snelste en meest bekwame team ter wereld kan een bob-ontwerp dat deze factoren negeert niet compenseren:

Slepen

Lucht die om de bobslee heen gaat, zorgt voor weerstand, wat de bobslee vertraagt. Windtunnels en computersimulaties helpen teams bij het ontwerpen van bobsleeën die zo aerodynamisch mogelijk zijn, waardoor de luchtweerstand afneemt en de bobslee sneller gaat.

Wrijving

Er is niet veel wrijving tussen glad metaal en ijs, maar zelfs een kleine hoeveelheid zal de bobslee vertragen. Om deze reden hebben snelle bobsleeën zeer gladde lopers die zo dun mogelijk zijn terwijl ze toch aan de IBSF-eisen voldoen. De lopers van elke bob schrapen en beschadigen het ijs op de weg naar beneden, zodat teams die later op de dag racen meer wrijving hebben om te overwinnen.

Momentum

Het momentum van een object is de massa maal de snelheid. Hoe massaler een object is en hoe sneller het gaat, hoe meer momentum het heeft. Hoe meer momentum het heeft, hoe moeilijker het is om te stoppen. Dus, bobsleeën met veel momentum kunnen gemakkelijker de effecten van weerstand en wrijving overwinnen. Een team dat een goede push-off combineert met een bob die zeer dicht bij het maximaal toegestane gewicht ligt, heeft een voordeel voor de rest van de race.

Een team met een snelle bobslee moet verschillende dingen doen om er een race mee te winnen. Het team moet een goede push-off hebben – dit draagt bij aan zowel de snelheid als het momentum. Het team heeft ongeveer 54 meter (50 meter) om de slee te verplaatsen van een complete stop naar een snelheid van ongeveer 24 mijl per uur (40 kilometer per uur).

De slee in beweging krijgen is moeilijker dan hem in beweging houden. Dit komt omdat de statische wrijving (de wrijving tussen een bewegingsloos voorwerp en het oppervlak waarop het rust) groter is dan de glijwrijving. Bestuurders hebben alle voordelen nodig bij het sturen, dus ze beginnen vaak pas te duwen als de bob in beweging is om zichzelf niet uit te putten.

Na het afduwen nemen de zwaartekracht en het momentum het over, waardoor de bobslee bergafwaarts versneld wordt. De bestuurder moet een pad naar beneden kiezen dat heel voorzichtig is. Te hoog sturen in een bocht draagt bij aan de totale afstand die de bob moet afleggen, waardoor de rit meer tijd in beslag neemt. Een bestuurder die te laag stuurt, verliest het voordeel van de middelpuntvliedende kracht die de bob in de bochten op gang houdt.

Uiteindelijk leiden al deze fysieke krachten en de acties van de atleten tot een zeer krappe race. Vaak is de tijd van het winnende team slechts enkele honderdsten van een seconde sneller dan die van het tweede team.

Lees ook: 6 Verrassende voordelen van scooterrijden

 

Scroll naar boven