Hoe haal je het meeste uit jouw belastingadviseur?

Hoe kies je de beste professionele belastingadviseur of fiscalist Almere voor jou als individu of jouw bedrijf?

Begin met jouw eigen unieke doelstellingen en behoeften. Als jouw belastingbehoeften bijvoorbeeld vrij eenvoudig zijn (d.w.z. als je over het algemeen alleen hulp nodig hebt bij het opstellen van jouw belastingaangifte), zal elke belastingadviseur volstaan.

Als jouw behoeften gecompliceerder zijn – je start bijvoorbeeld een klein bedrijf, je hebt een achterstand in jouw belastingaangifte bij de belastingdienst, of je gaat binnenkort met pensioen – dan heb je waarschijnlijk baat bij een doorgewinterde belastingadviseur die al veel ervaring heeft en weet hoe hij jouw belastingsituatie deskundig moet aanpakken.

Dat gezegd hebbende, zijn er een paar verenigende factoren die een rol spelen in het selectieproces van jouw belastingadviseur en die van toepassing zijn ongeacht welke belastingadviseur je overweegt:

Zorg ervoor dat je jouw belastingadviseur doorlicht

Helaas is er in de afgelopen jaren een toename geweest van onbetrouwbare belastingadviseurs. Werk één is dus om een belastingadviseur grondig te onderzoeken. Vraag naar professionele referenties en referenties – elke belastingadviseur die op beide fronten niet kan leveren, moet van jouw lijst worden geschrapt.

Maak ervaring een prioriteit

Hoewel er veel slimme, pas afgestudeerde belastingadviseurs te vinden zijn, moet je bij jouw zoektocht de nadruk leggen op ervaring. Het hebben van een belastingadviseur die de strijd heeft aangebonden met de belastingdienst, of die specifieke expertise heeft op het gebied van jouw belastingbehoefte, is een enorm voordeel. Hoewel er geen vast aantal ervaringsjaren is, moet jouw doorlichtingsproces de vraag beantwoorden of jouw kandidaat de ervaring heeft die je nodig hebt om jouw fiscale situatie te behandelen.

Kijk naar twee-in-één adviseurs

Nogmaals, het kiezen van de juiste individuele belastingspecialist is de naam van het spel bij het zoeken naar fiscale hulp. Maar het kiezen van een belastingadviseur die ook een gecertificeerd financieel planner is, kan je een meer evenwichtige benadering geven van hoe belastingen passen in uw algemene persoonlijke financiële situatie. Jouw investeringen, pensioensparen, hypotheekkosten voor jouw huis, sparen voor de universiteit (naast andere belangrijke financiële huishoudelijke kwesties) spelen ook een rol op fiscaal gebied, en een goede, goed opgeleide CPA/CFP kan in de loop der jaren van onschatbare waarde voor jou blijken te zijn.

Zorg ervoor dat je duidelijk bent over de tariefstructuur

Afhankelijk van jouw fiscale behoeften, zal een belastingadviseur je waarschijnlijk een glijdende schaal aanrekenen – hoe meer hulp je nodig hebt, hoe meer je zult betalen. Belastingadviseurs rekenen doorgaans een forfaitair bedrag voor verleende diensten. Maar sommige belastingadviseurs rekenen ook kosten per uur, per ingevulde belastingaangifte of zelfs per percentage van jouw vermogen (zoals een financieel planner meestal rekent). Vraag een belastingadviseur naar de kosten voordat je verder gaat.

Vergis je niet, belastingadviseurs zijn er niet alleen voor de rijken. Als je een huis hebt, pensioenspaargeld, een gezin, en/of je dient inkomstenbelasting in, zul je waarschijnlijk profiteren van de hulp van een professionele belastingadviseur.

Lees ook: 3 Redenen om van koffie te genieten

Scroll naar boven