Hoe effectief zijn akoestische panelen

Als het om audiokwaliteit gaat, waarbij elke upgrade gepaard lijkt te gaan met inzicht in de nuances van connectortypes en geavanceerde formaatstandaarden, is het verrassend om een stukje hardware te vinden dat jouw systeem kan verbeteren maar niet eens hoeft te worden aangesloten. Maar akoestische panelen kunnen echt een groot verschil maken.

Akoestische panelen verbeteren de geluidskwaliteit van jouw bestaande luidsprekers door de hoeveelheid geluidsgolven die door de muren worden weerkaatst, te verminderen. Zelfs enkele panelen kunnen al zeer effectief zijn, op voorwaarde dat ze correct worden geplaatst.

Als je een thuisbioscoop bouwt, geluidsopnamen van muziek maakt (of misschien voor een podcast), of als je gewoon wilt weten of er een optie is om een lawaaierige kantooromgeving aan te pakken, dan zijn akoestische wandpanelen het juiste gereedschap voor de klus.

Hoe effectief zijn akoestische panelen?

Akoestische panelen zijn zeer effectief in het beheersen van geluidsgolven voor jou. Ze elimineren het weerkaatste, ongewenste geluid automatisch. Maar er zijn een paar details die u goed moet doen om het meeste uit akoestische panelen te halen.

Ten eerste moeten de panelen dik genoeg zijn om alle geluiden op te vangen. Vervolgens moet je voldoende akoestische panelen hebben om een verschil te maken. Helaas heb je er niet slechts één nodig, en waarschijnlijk ook niet slechts drie of vier. Dee basis is:

Om het goed te doen, heb je minstens één akoestisch paneel per luidspreker nodig, en misschien meer. Een goede vuistregel is dat je moet streven naar een dekking van ten minste 20% van jouw open wandruimte. Maar je kunt met minder beginnen, zolang je ze maar op de juiste plekken plaatst.

En voor geluidsabsorptie van studiokwaliteit moet je denken in grotere aantallen, zoals 50-100% dekking, afhankelijk van de kwaliteit die je nodig hebt.

Er zijn ook verschillende soorten panelen op de markt – grote geïsoleerde akoestische panelen en schuim.

Plaatsing is belangrijk

Als je denkt aan de geluidsgolven die de luidspreker verlaten, is het duidelijk dat ze op jou – de luisteraar – gericht zullen zijn – maar het probleem ligt aan de andere kant van jou: wanneer de geluiden uit de luidspreker doorgaan en de muur raken, kaatsen ze terug. Je moet dus akoestische panelen plaatsen op de plekken waar het meeste geluid weerkaatst om het beste effect te krijgen.

Dit betekent dat je waarschijnlijk een paar panelen op de muur achter jouw opstelling nodig hebt om het geluid van de naar voren gerichte luidsprekers op te vangen. Als je twee surround sound-kanalen hebt toegevoegd achter een kijkgedeelte, dan moeten die geluiden waarschijnlijk worden opgevangen met ten minste twee akoestische panelen aan de voorkant van de kamer, één voor elke luidspreker. En deze kunnen waarschijnlijk in de buurt van de hoek op de zijwanden van de kamer worden geplaatst.

Vervolgens, als je een subwoofer hebt, of zelfs twee, dan wil je een bass trap aanschaffen en deze in een van de hoeken plaatsen. Gelukkig zijn geluidsgolven van lage tonen niet zo richtingsgevoelig, zodat je de bass trap in elke hoek kunt plaatsen.

Vanaf daar kun je meer panelen toevoegen om de kamer beter te laten klinken waar je dat het beste lijkt, maar denk wel na over waar het geluid eigenlijk vandaan komt. Het is zinvoller om panelen te groeperen op plaatsen tegenover de luidsprekers dan om ze te verspreiden.

Als jouw geluidsinstallatie zo groot is dat je geen ruimte meer hebt aan de muur, wees dan niet bang om akoestische panelen aan het plafond te hangen om alle weerkaatsende golven op te vangen. Als je een muziekstudio of podcastopnameruimte wilt uitrusten, wil je zoveel mogelijk dekking.

Lees ook: 3 Tips voor keukenontwerp

Scroll naar boven