Het kiezen van de juiste veiligheidsschoenen

Veiligheidsschoenen stellen je in staat om veilig te werken zonder aan comfort in te boeten. Tegenwoordig vragen de meeste werkomgevingen speciale aandacht en daarom zijn bedrijven steeds vaker verplicht om te voldoen aan normen die het gebruik van veiligheidsschoenen vereisen!

Deze blog post is bedoeld om je te helpen bij de keuze van je veiligheidsschoenen. Hieronder vind je een beschrijving van de selectiecriteria op basis van je werkomgeving en positie binnen je bedrijf.

Hoe kies je je veiligheidsschoenen?

Bij de keuze van je veiligheidsschoenen dien je rekening te houden met een aantal criteria, niet alleen die welke betrekking hebben op persoonlijke veiligheid, zoals de keuze van het beschermingsniveau en de verwachte extra bescherming, maar ook esthetische en comfort criteria voor de mensen die ze zullen dragen, bijvoorbeeld het gebruikte materiaal en de vorm van de schoenen. Bekijk hier werkschoenen. Als je in Europa werkt, moet je er natuurlijk voor zorgen dat de schoenen die je kiest, voorzien zijn van een CE-markering. Je moet ook controleren of ze voldoen aan de veiligheidsnormen voor de risico’s die verband houden met je bedrijf. Voor veiligheidsschoenen definieert de EN ISO 20345:2011 norm de verschillende criteria in functie van de bescherming die je nodig hebt. Let erop dat je veiligheidsschoenen en werkschoenen niet door elkaar haalt. Bij de keuze van je schoenen moet je rekening houden met de verschillen die verband houden met de aanwezigheid van een veiligheidsneus.

Belangrijkste selectiecriteria:

  • Materiaal
  • Beschermingswijze
  • Normen
  • Soelaas

Waarom moet je veiligheidsschoenen dragen?

7% van de wonden veroorzaakt door arbeidsongevallen zijn voetletsels. Veiligheidsschoenen moeten door de werkgever worden voorzien, onderhouden en vervangen. Werknemers moeten deze schoenen dragen bij het werken in of het betreden van risicogebieden. De arbeidsinspectie heeft het recht om de werkgever te sanctioneren als deze niet elke werknemer geschikte veiligheidsschoenen ter beschikking stelt.

Veiligheidsschoenen zijn in de eerste plaats bedoeld om de voeten van de gebruiker te beschermen, maar ESD-schoenen beschermen ook elektronische componenten tegen elektrostatische ontladingen.

Controleer de arbeidswetgeving van je land, over het algemeen vereist de wet het dragen van veiligheidsschoenen in een risicovolle omgeving.

Lees ook: 5 vliegtips die je moet weten voordat je aan boord stapt

Scroll naar boven