Handige gids voor nieuwe vaders!

Het eerste jaar van het vaderschap kan heerlijk zielsverheffend en vreselijk zijn. Het zit vol met perfecte en angstaanjagende momenten. Als eerste keer kan papa ontzagwekkend en diep frustrerend zijn – binnen een uur. Maar gewaarschuwd is gewaarschuwd, en er zijn manieren om ervoor te zorgen dat de briljante stukjes opwegen tegen de waanzin. De vele tips die in deze gids worden verzameld, zijn gebaseerd op de echte ervaringen van talloze vaders. Voor elke nieuwe vader is hier iets te vinden. We hopen dat je het nuttig vindt!

Tijd en tolerantie

Het belangrijkste wat je kunt doen is gewoon tijd doorbrengen met je pasgeborene. Serieus onderzoek over vaderschap is slechts een schamele 30 jaar oud, en wat we weten is dat hoe meer tijd vaders met hun kinderen doorbrengen, hoe beter. Onderzoekers in de eerste jaren van de vaders-fokkersband konden niet vinden dat vaders genoeg tijd met hun baby’s doorbrengen om ze te bestuderen. Met andere woorden, vaders brachten niet voldoende tijd door met hun baby om zelfs maar te beginnen met het meten van de impact. Wat we nu weten is dat de tijd die je gewoon met je kindje kunt doorbrengen waardevol is.

Samen met de tijd, moet je enige tolerantie hebben voor jou en je nieuwe creatie om elkaar te leren kennen. Dit is je eerste keer dat je vader en je zoon of dochter voor het eerst een mens bent. Wees vriendelijk en zachtaardig met jezelf. Laat wat leren, experimenteren en wederzijdse tolerantie toe. Geef jezelf de tijd om te leren en te groeien in de rol.

Oogcontact

We weten al lang dat baby’s zich aangetrokken voelen tot het menselijk gezicht, maar met computerondersteund onderzoek hebben we kunnen realiseren waar ze naar kijken: de ogen. Baby’s hebben een voorkeur voor het menselijk gezicht in het algemeen en oogcontact in het bijzonder. Eén ding om te onthouden is dat ze alleen maar duidelijk kunnen zien wat er een voet voor hen staat, dus vergeet niet om te glimlachen, dichtbij te blijven en ze in de ogen te kijken.

Repetitieve geluiden

In het bijzonder de bilabials; Pa-pa, Ma-ma, Ba-ba zijn de eerste en meest voorkomende geluiden die kinderen kunnen maken. Ze zijn eenvoudig omdat de twee lippen tegen elkaar worden gedrukt met een luchtstootje dat er doorheen wordt geperst. Daarom gebruiken de meeste eerste uitingen over de hele wereld voor moeder, vader en fles deze geluiden. Ze zijn gemakkelijk te maken en de baby kan op deze manier snel wat taalcontrole en feedback uit zijn omgeving krijgen. (Geloof me, de eerste keer dat je kleintje voor het eerst Pa-Pa tegen je zegt, zal een piekervaring zijn.) Om de verbinding te versterken, als je ze het geluid hoort maken, haal je het terug. Uiteindelijk kunnen jullie tweeën je eigen bilabiaal koor beginnen.

Lees ook: Voordelen van het ontmoeten van nieuwe vrienden als een volwassene

Scroll naar boven