nvt
mami kids baby en kinderaccessoires

Babygebaren, leuk en makkelijk!

Babygebaren, leuk en makkelijk!

Babygebaren, leuk en makkelijk!

Babypraat; communiceren met gebaren!
      

Wat zijn babygebaren?
Babygebaren kun je vergelijken met doventaal.
Door simpele gebaren te introduceren bij dagelijkse gebruiksvoorwerpen of rituelen, zoals in bad gaan, stimuleer je de non-verbale communicatie. Als je dit herhaaldelijk doet en telkens hetzelfde gebaar gebruikt, zal je baby het gaan herkennen en weet hij wat je bedoelt zonder dat hij dit zelf kan zeggen.
Doordat je de babygebaren en gebruiksvoorwerpen aan elkaar linkt, kan hij na wat oefening terug gaan gebaren. Zo kan je kindje al met je communiceren zonder dat hij het woord kan zeggen.

Waarom zou je het gebruiken?
Het huilen van een kind is in eerste instantie een teken dat hij iets wil. Hij kan het alleen niet zeggen. Een schone luier, honger, knuffelen of slapen, als ouder weet je vaak niet direct waar de kleine precies behoefte aan heeft. Door te beginnen met gebaren kan je kindje (zoals hierboven beschreven) voordat hij kan praten al aangeven wat hij wil.
Baby's zijn cognitief sneller ontwikkeld dan communicatief. Dit houdt in dat ze simpele begrippen al kunnen begrijpen maar het niet kunnen zeggen. Gebarentaal is cognitief, maar werkt communicatief. Het stimuleert het communiceren en door het gebaar altijd aan een voorwerp en een woord te linken maak je het makkelijker voor je kind. Veel boeken en speciale websites geven aan dat kinderen die leren communiceren met gebaren eerder woordjes beginnen te zeggen. Het heeft dus, behalve het weghalen van een hoop frustratie, het bijkomende voordeel dat je kind sneller leert vertellen wat hij wil. 

Waar komt babygebarentaal vandaan?
Oorspronkelijk is dit overgewaaid uit Amerika. Echter zijn er natuurlijk ook ouders die dit al langer doen uit noodzaak (beide of een van de ouders die doof is, bijvoorbeeld).
Onderzoekers ontdekten dat kleine kinderen en baby's vanuit zichzelf al gebaren ontwikkelen en zijn toen hun onderzoek uit gaan breiden door gebaren toe te voegen en aan te leren. Ze ontdekten dat kinderen er op een positieve manier op reageerden en de gebaren gingen begrijpen. Het onderzoek werd gepubliceerd en door veel ouders opgepakt. 
Hoe begin je met het introduceren met gebaren?
Daar zijn drie gouden regels voor.
 • Geduld. Verwacht niet dat je kindje met een week al de hele dag gebaard naar je. Het kost tijd voor een kindje om gebaren te linken aan een voorwerp of ritueel.
 • Herhaling. Ook al lijkt het alsof je niets bereikt, houd het vol. Als je je kind een gebaar voor fles wilt leren, doe dit dan elke keer bij het geven van de fles. Staat er ineens een flesje ergens los op tafel en loop je er toevallig langs? Wijs ernaar en zeg bijvoorbeeld 'kijk! Daar staat je fles' terwijl je het gebaar voor fles maakt.
 • Simpelheid. De truc in een gebaar is dat je met één hand duidelijk kan maken wat je wilt. Maak er geen jongleeract van, maar een simpele beweging.
Wanneer kun je het best beginnen?
Dat is geheel aan jou!
Om je te helpen daar een keuze in te maken moet je eerst begrijpen hoe een kindje zich ontwikkeld.
De volgende korte opsomming beschrijft de ontwikkeling met betrekking tot het gebaren;
 • 0 tot 6 maanden.
  In deze periode observeert een baby van alles. Hij ziet hoe jij je mond beweegt, herkent uitdrukkingen in je gezicht. Als je in deze periode start kan het lijken alsof je niets bereikt. Echter is dat niet zo, je baby ziet het je (bij herhaling) doen. De baby ziet dit als 'normaal' en gaat dit op den duur als vanzelf linken aan het voorwerp.

   
 • 6 tot 12 maanden.
  Vanaf zes maanden ontwikkelt een baby zijn motoriek. Ben je vroeg begonnen met gebaren? Dan kan het zijn dat hij je nu na wil gaan doen en het gebaar te pas en te onpas gaat 'oefenen'.
  Starten in deze periode kan natuurlijk ook! Nu is ‘fles’ natuurlijk een mooie om mee te beginnen, het is een heel simpel gebaar en een kind word er direct voor 'beloond'. Hij krijgt immers gelijk de fles!

   
 • 12 maanden en ouder.
  In deze periode kunnen gebaren als ondersteuning functioneren. Doordat de grove motoriek zich als een speer ontwikkeld, is het makkelijker voor een kind zijn handje in de goede positie te houden voor een gebaar.
  Veel kindjes kunnen vanaf 14 maanden een aantal woordjes zeggen en begrijpen ‘ja/nee’. Wijzen kan hij, maar met wijzen kom je niet overal. Kan een kind even niet bedenken hoe hij het woord ook al weer moest zeggen maar kent hij wel het gebaar? Tadaaa! Mama of papa begrijpt uiteindelijk toch wat er bedoeld wordt.
Het starten kan in elke periode, besef je daarbij dat elk kind anders is en de ontwikkeling best wat sneller of langzamer kan zijn.       
                                                           
Ondersteunende informatie?
Op Youtube staan talloze filmpjes van baby's en kinderen die de gebaren gebruiken.
Ook zijn er veel websites die je veel kunnen vertellen. Er worden zelfs workshops aangeboden!
 
Bron: Babycakes

reacties op “Babygebaren, leuk en makkelijk!

Geen reacties

Plaats een reactie

Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
SLUITEN