2 Wetenschappelijk onderbouwde redenen waarom je kunst zou moeten maken

Kunst is intrinsiek verbonden met de mensheid.

We maken ze al zolang we mensen heten, en weinigen zullen de waarde ervan als cultureel verrijkend en emotioneel en vaak intellectueel lonend tegenspreken. Kunst maken omwille van de kunst is meer dan genoeg.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat ons brein gebouwd is om van kunst te genieten en het diepgaand te analyseren, en het maken ervan, ongeacht je vaardigheidsniveau, is goed voor je.

Schilderen, diamond painting eigen foto, beeldhouwen, dansen, muziek maken en alle andere artistieke bezigheden hebben voordelen die veel verder gaan dan puur plezier of culturele creatie – deze activiteiten kunnen ook je hersenen versterken en je stemming verbeteren. Hier zijn een paar redenen om jezelf de tijd te gunnen om kunst te maken, zelfs als je denkt dat je er slecht in bent.

Kunst maken kan stress en angst verminderen

In een recent onderzoek in het tijdschrift Art Therapy ontdekten onderzoekers dat na slechts 45 minuten kunst maken, de niveaus van het hormoon cortisol – dat wordt geassocieerd met stress – in het speeksel van de deelnemers daalde, ongeacht hun eerdere kunstvaardigheden.

Een ander klein onderzoek toonde aan dat 30 minuten kunst maken, vooral schilderen in vrije vorm, gepaard ging met minder angst bij eerstejaars studenten die zich voorbereidden op hun eindexamen. Kunstlessen verminderden ook stress en angst bij mensen die voor zieke familieleden zorgen.

Het maken van beeldende kunst verbetert de verbindingen in de hersenen

De voordelen van kunst zijn ook op neuraal niveau waargenomen.

Een onderzoek uit 2014, gepubliceerd in het tijdschrift PLOS ONE, toonde aan dat het maken van beeldende kunst de verbindingen in de hersenen kan verbeteren die bekend staan als het default mode netwerk.

Dit systeem wordt geassocieerd met de toestand van de hersenen tijdens wakkere rust, zoals dagdromen, maar het is ook actief wanneer we ons concentreren op interne gedachten of toekomstplannen.

Wetenschappers hebben eerder waargenomen dat wanneer mensen zeggen dat ze bijzonder “ontroerd” zijn door een kunstwerk, die gevoelens gekoppeld zijn aan activiteit in het default mode netwerk. Hoewel dit onderzoek nog in een pril stadium verkeert, zou het kunnen suggereren dat de kunst waar mensen zich sterk mee verbonden voelen – waarschijnlijk ook de kunst die ze zelf maken – het resultaat zou kunnen zijn van “een zekere ‘harmonie’ tussen de externe wereld en onze interne voorstelling van het zelf,” leggen de onderzoekers uit.

Lees ook: 5 Voordelen van vloerverwarming

Scroll naar boven