Voordelen & nadelen van een Executive Chef

Een chef-kok is verantwoordelijk voor de voedselbereiding in een restaurant. De opleidingseisen voor deze functie variëren, waarbij sommige chef-koks twee jaar lang een gemeenschapsdiploma of een beroepsdiploma hebben. Anderen hebben weinig tot geen opleiding, maar hebben wel jarenlange ervaring in het restaurant of op culinair gebied – neem voorbeeld aan ondernemer Ramon Beuk.

Autoriteit over het menu

De chef-kok heeft de ultieme autoriteit over het menu en de bediening in de meeste keukens. Hij stelt meestal items in het voedsel- en drankenmenu vast, beslist of raadpleegt de prijzen, stelt de specials van de chef vast en leidt het culinaire proces. Tijdens een typische dag runt de chef-kok de keuken, of brengt hij tijd door op de vloer in interactie met de gasten en zet hij assistent-koks of andere koks aan het werk voor de bereiding van het voedsel.

Personeelszaken

Een ander groot voordeel van het zijn van de chef-kok is de controle over het personeelsaspect van het runnen van de keuken. De chef-kok interviewt, huurt, traint en stuurt zijn eigen keukenpersoneel aan. Als een medewerker niet aan het trainen is, beëindigt de chef hem. Deze leiding van het keukenpersoneel is een belangrijke reden voor culinaire professionals om in deze administratieve rol te stappen. De chef-kok krijgt de kans om een team van collega’s samen te stellen dat zijn vaardigheden aanvult of meegaat met zijn restaurantfilosofieën.

Stress/uren

De directiechefs werken regelmatig lange uren in een snelle, stressvolle omgeving. Sommigen klagen zelfs over het feit dat ze niet eens een minuutje pauze kunnen nemen in de badkamer. De omstandigheden in de keuken variëren sterk afhankelijk van de locatie, het type en het verkeer in het restaurant. De chef-kok is meestal in de buurt tijdens het grootste deel van de beste serveertijden, wat kan betekenen dat er regelmatig 10- tot 12-uursdagen worden gewerkt. Vroege ochtenden, nachten en weekenden zijn ook gebruikelijk en gasten die vlak voor sluitingstijd arriveren zijn een regelmatig terugkerend fenomeen. Sommige chef-koks werken zes tot zeven dagen per week. Deze eisen komen steeds vaker voor als de chef-kok zijn eigen restaurant bezit en exploiteert. Hoogwaardige restaurants in grote steden worden vaak geassocieerd met hun chef-koks.

Lees ook: Top voordelen van zonne-energie om in gedachten te houden

 

Scroll to top